Barion Pixel

Maunawai PI víz szűrőkancsó kicsomagolás beüzemelés

Jancsik Péter, a német Maunawai cég magyarországi képviselője az alábbiakban részletesen bemutatja a Maunawai KINI vízszűrőkancsó összeszerelésének lépéseit és az első használatbavétel szabályait.

A doboz tartalmának bemutatása közben minden alkatrészről elmondja külön-külön is az értékes tudnivalókat. Beszél arról, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek a darabok. Illetve, hogy a szűrőegységek, mint az előszűrő és a fő szűrőegység milyen anyagokat tartalmaznak és ezek az anyagok hogyan szűrik meg a sima csapvizet. Bemutatja, hogy összeszerelés közben mire kell ügyelni, melyek azok a lépések, amiket mindenképpen meg kell tennünk ahhoz, hogy utána tökéletes működjön a rendszerünk.

Említésre kerül az is, hogy a különböző részegységek milyen anyagból készültek, milyen eljárásokkal tesztelik ezeket az alkatrészeket mielőtt eladásra kerülnek. Péter beszél arról is, hogy a cég milyen szigorú minősítési eljárásokat, teszteket alkalmaz annak érdekében, hogy a végeredmény tökélete legyen. A bemutatóból kiderül az is, hogy a Maunawai cég termékei miért egyedülállóak a piacon és miben különböznek a többi hasonló, a piacon lévő termékekkel szemben. Elárulja, hogy milyen minőségű vizet készíthetünk a vízszűrő kancsó segítségével és hogy a hétköznapi felhasználás során hány liter szűrt vizet tudunk előállítani adott idő alatt. A részletes bemutatás kitér azokra a részekre is, amelyek fontosak lehetnek azért, hogy bárki, aki megvásárolja ezt a készüléket azt pontosan és precízen tudja használni a mindennapokban.

“Sziasztok, üdvözöllek titeket! Szeretném bemutatni nektek a Maunawai KINI vízszűrő kancsót Németországból.

Egy igazi különlegesség a vízszűrő kancsók piacán. Ez a kancsó nem csak megszűri a vizet, hanem ez mellett strukturálja, illetve az emberi szervezet számára felhasználható formába készíti a vizet.

A vízszűrő kancsó doboza környezetbarát, újrahasznosított anyagokból készül. Semmilyen festék és festékanyag nincs a dobozon, csak annyi mintázat van rajta amiből felismerhető hogy mi található a csomagban.

Most pedig kibontjuk és belenézünk a doboz belsejébe is!

Ez egy kancsó szett ahogy láthatjuk, van benne egy fél literes Tritán palack is, most így jár pluszban a kancsóhoz

A csomagolásnál sem használ a cég műanyag csomagoló anyagokat, hanem szintén környezetbarát, jelen esetben papír csomagoló anyagot használnak.

Ez a BIO palack, ez az ÖKO palack kékes árnyalatú Tritán kopoliészterből készül. Ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz biszfenolt és a benne tárolt folyadékba nem oldódik semmilyen káros anyag a palackból.

Maga a palack hőálló műanyagból készült, ezért forró teát is lehet benne tárolni.

A kancsó több színben is kapható, egyébként amit magáról a kancsó anyagáról lehet tudni az az, hogy SMMA N30 műanyagból készült.

Ezt a típusú műanyagot nagyon kevesen használják, főleg a gyógyászatban az orvosok azok, akik ezzel dolgoznak.

Ennél az anyagnál konkrétan mérik, hogy környezeti behatásra milyen és mennyi molekulát old ki magából az anyag, illetve a vele érintkező folyadékba kiold-e magából bármit is és ezt molekula számra nézve, pontosan mérik meg.

Ennek a műanyagnak gyakorlatilag nulla a molekula kioldódása, még akkor is ha például 100 fokos zsírt töltünk bele. Ami nyilván nem életszerű egy vízszűrő kancsónál, de a certifikáció és a tesztelés így zajlik.

A kancsó teteje egy mozdulattal könnyen eltávolítható, egy kis billenő füle van, amivel oldhatjuk a zárat.

A két részes vízszűrő kancsó áll egy betöltő tartályból, illetve egy alsó tároló tartályból. A betöltő tartály 0,8 liter kapacitású, a tároló része, amibe a tisztított vizet fogja tárolni a kancsó az pedig 1,9 literes.

Jöjjön maga a szűrőegység, ami a lelke ennek a kancsónak, illetve minden vízszűrőnek. Ez az egyetlen egy olyan egység, ahol a sterilitás végett műanyagot használat cég a csomagolásnál.

Két részből áll a szűrő. Áll egy szűrő egységből, ami eltávolítja a vízben lévő vízkövet, nitrátokat, illetve teljes spektrumában előszűri a vízben lévő szennyező anyagokat, többek között a klórt is.

Ez a szűrő felelős azért, hogy magában az elkészült vízben kevesebb legyen a kalcium tartalom. Mivel Magyarországon a vizeknek a kalcium karbonát tartalma magasnak mondható, tehát a ritka kivételtől eltekintve főleg kemény vizek vannak Magyarországon. A számunkra, a szervezetünk számára az optimális kalcium és magnézium arányt is segít beállítani a szűrő a vízbe.

Mind a két szűrőt vízbe kell majd helyezni a használatuk előtt. Ezt az egységet, amiről az előbb beszéltem öt órán keresztül kell áztatni.

Azért öt órát, mert vannak benne olyan vízszűrő, illetve vízkezelő anyagok, aminek a burkának öt óra kell, hogy átjárható legyen a víznek és el tudjon kezdeni dolgozni.

Amikor ezt vízbe tesszük, akkor egy kis pezsgést hallunk majd, amikor kiemeljük kis idő elteltével láthatjuk, hogy ilyen kis labda formájúra fújódik fel a szűrő.

Itt arra kell figyelni, hogy ezt összenyomni ujjal nem szabad, mert akkor szétdurranhat az ultrahangos forrasztás.

Ezt csak így simán hagyjuk ázni a vízben. Nyugodtan lehet közben forgatni és meg lötybölni. Ez segít a benne lévő töltetanyagnak az ázásban és maga a töltetanyag idővel majd ebbe szépen bele fog dagadni, magába a szűrő hálóban, amiben van.

Van egy leszorító tetőnk, kupakunk, ez tartja benne a filtert az előszűrőbben. A fő szűrő egység három rétegből épül fel. Mind a három rétegnek különböző funkciója van. Összességében majdnem harminc fajta szűrőanyag vesz részt a szűrésben, illetve a víznek a kezelésében.

A szűrőanyagoknak a 90%-a Japánból érkezik a cég németországi gyárába. És ezek ott vannak összeválogatva, illetve a megfelelő arányokba kialakítva.

Amit nagyon szeretnék kiemelni itt az az aktív szén. Nagyon sokféle aktív szén létezik. Különböző vízszűrőkbe különböző típusú aktív szenek vannak, különböző gyártóktól.

Ez az aktív szén, amit ez a szűrő tartalmaz ez egy úgynevezett fluidos technológiával készült. Amit összesen egy helyen gyártanak a világon Japánban. Ez teljesen más járással készül, mint általában a hagyományos aktív szenek.

Teljesen más a felülete neki, teljesen más a kötőképessége. És igazából az abszorbeáló képessége is messze-messze kimagaslik a hagyományos aktív szenek között.

Ennek köszönhető, hogy maga a készülék amikor tesztelték a laborban, akkor gyógyszer és hormon teszteket végeztek szűrés közben. Nagyon-nagyon kimagasló eredményeket értek el.

A tudomásom szerint jelenleg ez az egyetlen vízszűrő kancsó a piacon, amely képes a gyógyszer és hormon anyagok kiszűrésére is. Funkcióját tekintve azt kell tudnunk, hogy ez a szűrő tökéletesen tiszta vizet készít.

Az előszűrővel már rögtön az első lépésben csökkenti a víznek a kalcium karbonát tartalmát miközben halad át a víz a szűrőn. Ezt követően a víz áthalad a szűrő különböző rétegein, majd az alsó részben bele fog ütközni az ott elhelyezett különböző anyagokba, elemekbe és itt nagyon sok minden történik a vízzel ebben az utolsó fázisban.

Itt történik meg az, hogy maga az ásványianyag szerkezete harmonizálódik, illetve strukturálttá válik a víz.

Itt történik meg a PI aktiválás, tehát amikor azt mondjuk, hogy ez egy PI vízszűrő kancsó és PI vizet tud készíteni, akkor gyakorlatilag ebben a fázisban történik. Ebben a részben vannak benne azok a Japán PI kerámiák, amik ezt a funkcióját adják. A PI víz azt jelenti, hogy ez egy magas energiatartalmú víz.

Ez azért fontos, mert alapvetően a sejtjeink energiával működnek. Természetesen, mint biológiai élőlénynek ezt kémiai égetés útján állítja elő a szervezetünk, ezt az energiát.

Viszont minden olyan energiának, ami közvetlenül tud bennünket működtetni, vagy amit közvetlenül úgy tudunk bevinni a szervezetünkbe, ami nem von el például emésztési energiát, az nekünk és a sejtjeinknek egy plusz energia.

Épp ezért ugye egy magas energiatartalmú folyadéknak vagy magas energiatartalmú víznek, mint a PI víznek a fogyasztása kifejezetten serkentően hat a sejtjeink anyagcsere folyamatára, illetve természetesen a kiválasztásra is.

Aztán ebben az alsó rétegben helyezkednek el olyan vízkezelő anyagok, amelyek egy picit ionizálják a vizet. Szintén ebben a rétegben helyezkednek el olyan anyagok, amelyek csökkentik a víznek a redoxpotenciálját.

A redoxpotenciál fontos tényező, mert hogy ennek a pozitív vagy negatív irányba való elmozdulása számít, amit millivoltban mérnek. Számunkra ez egy antioxidáns hatású anyag, ez az érték határozza meg, hogy mennyire antioxidáns hatású a víz.

Az antioxidáns hatással leginkább a táplálékoknál az úgynevezett superfoodok-nál találkozhatunk. Ugye ott orac értékben is mérik ezt az értéket.

Minél több az antioxidáns anyag az adott élelmiszerben, az számunkra annál jobb, annál több szabadgyököt tud közömbösíteni a szervezetünkben.

A víznek is van egy ilyen funkciója és minél alacsonyabb az OLP értéke és minél inkább alacsonyabb a redoxpotenciálja, annál egészségesebb számunkra. És annál jobban részt tud venni abban, hogy ezeket a szabadgyököket eltávolítja a szervezetünkből.

Ezt a szűrőt is elő kell áztatni. Az áztatásnál arra kell figyelni, hogy nem csak a szűrőanyag van benne a szűrőben, hanem levegőt is tartalmaz.

Ha nem lenne benne levegő egyébként, illetve ha teljesen fel lennének töltve ezek a rétegek, akkor a szűrőanyagok miután vízzel érintkeznek teljesen beledagadnának ebbe a műanyag tartó házba. Akkor így nem tudna a víz átfolyni a szűrőn.

Áztatásnál arra kell figyelni, hogy úgy helyezzük el a szűrőt, hogy függőleges állásban legyen, hogy a szűrőben lévő levegő távozni tudjon. Soha nem lesz a szűrő teljesen légmentes, de azért próbáljuk meg minél jobban le légteleníteni. Vagy a tetején vagy az alján tudjon távozni a levegő.

Amikor vízbe helyezzük ez a folyamat rögtön el is indul. Hallani lehet, ahogy jön ki belőle a levegő, bugyborékol ahogy szépen töltődik fel vízzel.

Egyébként magát az áztatást meg lehet csinálni magában a kancsónak a vázában is, ha valakinek nincs otthon lábasa vagy bármilyen lehetősége az áztatásra.

Áztatáshoz sima csapvizet használunk, nem kell semmilyen más egyéb víz hozzá.

Első használatbavétel előtt a kancsót érdemes egy kicsit áttörölgetni, átmosni. Akár mosószeres vízzel is át lehet tisztítani a kancsót.

A későbbiekben a kancsó tisztítása sima mosószeres vízzel is történhet. Próbáljunk meg lehetőség szerint BIO mosószert használni, hogy minél kevésbé szennyezzük a környezetet.

Tehát valamilyen mosószeres vizet használjunk, lehet langyos melegvíz is, ebből a szempontból az anyagnak teljesen mindegy.

Az alsó tárolórészben, ahol a szűrt víz van, nem nagyon fog koszolódik, nem tud koszolódni az alsó részén a vízszűrő tartály. A helyi vizek sajátossága szerint mindig megjelenik a vízkő a szűrő felső részénél.

A vízben lévő vas vagy mangán kiválása vagy bármilyen olyan anyag lerakódása látható lesz, amely a hazai csapvizekben is megtalálható.

Csak mivel ezeket eddig nem szűrtük, a csapvíz folyása közben ezeket az anyagokat nem látjuk, ezért nem is tudunk a jelenlétükről. Ebbe a felső részbe kerül majd bele a filter.

Az áztatott filtert áztatás közben nyugodtan meg lehet mozgatni, átrázogatva egy kicsit vagy megfordítani. Egyébként legalább egy öt órás áztatás kell magának a filternek.

Az otthoni használat előtt érdemes átfutni a használati utasítást, amely mellékelve van a készülékhez és ezt az öt órás áztatási időt mindenképpen betartani.

Egyébként a filter teljes átnedvesítéséhez kell úgy 24-48 óra, ahhoz hogy a szűrőanyagok teljesen átnedvesedjenek.

A szűrt víz minősége is nagyjából ebben az egy-két napban fog beállni, illetve elnyerni azt a végleges nagyon finom rá jellemző ízvilágot.

Áztatás közben láthatjuk a szűrőt, hogy a rajta átfolyó víz egy picit sötétebb színűvé válik. Ez azért van, mert a benne lévő aktív szénről egy nagyon finom por válik le és ugye ezt az áztató vízzel együtt kimossuk a szűrőből.

Egyébként, ha meginnánk ezt az aktív szénport semmi bajunk nem lenne tőle.

Talán jobban is járnánk vele, mintha bármelyik gyógyszertárban vásárolnánk valamilyen aktív széntablettát. Sajnos ezeket a tablettákat általában csontból égetik, aminek az a hátránya hogy a megkötő képessége az nem túl nagy.

Ahogy szépen leválik a szűrőben lévő aktív szén, utána teljesen kristálytisztává fog válni az ezután átfolyó víz. Amúgy ezzel az átmozgató technikával tudjuk egy kicsit siettetni az áztatási folyamatot.

A víz nem is túl gyorsan, de nem is lassan folyik át ezen a szűrőn. A legtöbb vízszűrő kancsónak nagyon gyors az átfolyási ideje, tehát beleöntjük a vizet és már ott is van az alsó részben.

De minél lassabb a víz átfolyási sebessége ezen az aktív szénen, ezen az aktívszenes szűrőn, annál kisebb a redukciós hatásfoka.

A Maunawai a leglassabb szűrésű kancsók közé tartozik, viszont a szűrés teljesítménye kimagasló.

De én erre azt szoktam mondani, hogy akkor gondoljuk át, hogy mi az, ami nekünk fontos. Hogy gyorsan megteljen a vízszűrő kancsó, vagy az, hogy nagyon jó minőségű szűrt vízzel teljen meg a kancsó. A kettő nem feltétlenül jár együtt.

Áztatás közben kicsit néha érdemes az erős előszűrő egységet is át mozgatni. Közben látható, ahogy az előszűrőben lévő anyag szépen kitölti a műanyag tartót. Ebben tudunk segíteni neki ázás közben, ebből is válnak majd ki különböző kis aktív szénpor részecskék, amik lemosódnak róla.

Az áztatási idő letelte után a szűrő egységet összerakjuk. Az előszűrőt helyezzük a szűrőegység tetejére, majd arra ráhelyezzük a záró fedelet, a kupakot. Ez a kupak ugye a helyén tartja magát az előszűrőt. Tulajdonképpen ezután már bele is tudjuk tenni a felső betöltő tartályba az egész szűrőegységet.

Miután beletettük a szűrőt a felső tartályba, azután együtt belehelyezzük magába a szűrőkancsó vázába.

Utána felső részt feltölthetjük csapvízzel és lehet is látni ahogy szépen megindul a vízszűrési folyamat. Nem is túl gyorsan, nem is túl lassan, de határozott csorgással folyik át a víz a szűrő rendszeren.

Nagyjából a szűrési időtartam az körülbelül olyan öt perc körül van, amíg ez a 0,8 liter csapvíz átszűrődik. Én azt szoktam mondani ugye, hogy mivel 1,9 liter a tárolókapacitása, így ez azt jelenti, hogy a felső részt kétszer tudjuk teljesen megtölteni az alsó tartály teljes feltöltéséig.

Akkor ezzel a két töltéssel még nem lesz teljesen tele a kancsó, de ilyen 5 és 10 perc közötti időt kell az egész szűrési folyamatra várnunk, hogy leszűrődjön ez a mennyiség.”

Tetszett a cikkOszd meg ismerőseiddel is!

Oszd meg ezt egy barátoddal