Barion Pixel

Összhangban a tudomány: a PI víz

Az Összhangban a tudomány című TV műsorban a PI vízről, a víz élettani hatásairól, annak lehetséges előállítási módjairól beszélgettek a meghívott vendégek.

Pásti Andrea természetgyógyász elmondta, hogy milyen hatással van a testünkre a tisztított víz, és hogy milyen fontos testi folyamatokban vesz rész. Kiemelte azt is, hogy mennyire fontos manapság a közérzetünk alakulásában a megfelelő folyadékbevitel és annak a minősége. Összefüggés van a lelki és testi egészségünk között, aminek tökéletes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű tiszta víz bevitele.

Jancsik Péter, a német Maunawai cég magyarországi képviselője részletesen bemutatta hogyan működnek a Maunawai cég vízszűrő berendezései. Elmesélte, hogy mennyire pontos és precíz odafigyelés szükséges ahhoz, hogy a legtökéletesebb folyadékot tudjuk előállítani akár a saját otthonainkban is. Kitért arra is, hogy milyen folyamatokon megy keresztül a szűretlen csapvíz, mire jó minőségű, és a szerveztünk számára tökéletes tápanyagforrás válik belőle. Aprólékosan elmagyarázta azokat a kémiai összefüggéseket is, amelyek hatással vannak ezekre a folyamatokra. Bepillantást nyerhetünk a cég minőségi munkájába, amivel a hétköznapi vízből igazi értékes szűrt forrásvizet állítanak elő.

Valamint megszólal Knoch Viktor, olimpiai bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó és Varga István, Nyers-Vegán Séf is, hogy milyen hatással van az ő életükre, mindennapi munkájukra a PI-víz. Elmesélik, hogyan ismerkedtek meg ezzel a lehetőséggel és hogyan tudják alkalmazni a privát életükben, valamint a munkájukba a szűrt vizeket.

Ma megpróbálunk tiszta vizet önteni a poharakba, amelyek még üresen állnak itt az asztalon. Ennek a biztosítéka az, hogy két kiváló szakember van itt velünk ma. Pásti Andrea természetgyógyász és Jancsik Péter, a német Maunawai cég magyarországi képviselője.

Elővenne egy kis vizet, kedves Péter? Kérem, hogy töltsünk ezekbe a poharakba és mutassuk meg, hogy nem akármilyen vízről van szó, hanem valamilyen rendszeren át futtatott vízről.

Kedves Andrea, miért olyan nagyon fontos, hogy az emberek jó minőségű és megfelelő mennyiségű vizet fogyasszanak?

Pásti Andrea: Az életerő forrása a víz. Az, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű vizet fogyasszunk annyira nagyon fontos, mivel testünk kétharmad része víz.

Az emberi test attól működik jól, hogy eljut-e a mindenféle ásványianyag és nyomelem a szervezetünk megfelelő részeire, vagy nem. Ha megfelelően tiszta és élő forrásvizet iszunk, akkor a sejtjeinkhez eljuttatja ezeket az ásványianyagokat és nyomelemeket a víz.

Hoztam egy kis statisztikát, amely szerint az agyunknak a 90%-a víz, vérünk pedig 85%-a. Nagyon kevesen tudják ezt például, hogy a tüdőnk 83%-a tulajdonképpen vízből áll, valamint a vesénk 79%-a, a szívünknek pedig 73%-a víz. Az ízületek és az ízületi folyadékoknak pedig a 72% a víz.

Ekkora mennyiségű vizet kell tulajdonképpen pótolnunk ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön, akkor mi más is lehetne a forrásunk, mint az éltető víz.

Döbbenetes, mert most jutott az eszembe, hogy ezt mondtad, illetve egyszer régebben olvastam egy tanulmány, hogy például egy tölgyfa óránként 70 ezer liter vizet mozgat át az ágaiban.

Ugye elmondtad Andrea, hogy az agyunknak a 90%-a víz. Hogy ha nem iszunk elég vizet, akkor az emberrel tényleg az történik, ami a növénnyel, hogy kiszárad és nem tudunk gondolkodni. Pedig csak annyit kell csinálnunk, hogy iszunk egy jó pohár vizet

Pásti Andrea: Ezzel a csodálatos berendezéssel élő forrásvizet tudunk biztosítani az otthonunkba. Ami megszűri az összes olyan káros anyagot a vízből, viszont átengedi az összes nyomelemet és ásványi anyagot. Igy föl tudjuk tölteni a szervezethez szükséges megfelelő anyagokat és valóban egy élő forrást adunk neki.

Egy ilyen szűrő berendezéssel a felesleget a kiszűrjük a vízből, de ami kell az benne marad. Honnan lehet tudni, hogy mit kell kiszűrni?

Jancsik Péter: Magyarországon az emberek jelentős része csapvizet iszik, akárhogy nézzük ez a leges legolcsóbb megoldás 35 fillér/liter a normál vezetékes víz ára literenként átlagosan.

Én azt szoktam mondani, hogy ha valaki vezetékes vizet iszik, akkor meg fogja inni vele az összes olyan fertőtlenítő anyagot, amit a vízmű beletesz ahhoz, hogy a saját hálózatát baktériummentes tartsa.

Illetve az összes olyan bomlás terméket, ami emiatt képződik a vízben. Nagyon sokan emiatt úgy gondolják, hogy talán egészségesebb lenne számukra, hogy ha mondjuk palackozott ásványvizet innának.

Statisztikák és tanulmányok készültek pro-kontra mindenféle nézőpontból. Ugye a palackozott vizeknél negatívumként emelik ki azt, hogy bizony műanyag palackban van benne. Konkrétan ez a PET palacknak nevezett műanyag ez egy elég vízoldékony anyag. A mérések szerint körülbelül 10.000 vegyianyag molekula mutatható ki.

Azt is hallottam, hogy még az sem jó hogyha az ember a PET palackot a szájához veszi. Pláne, ha esetleg magával viszi és utántölti, mert akkor már nagyon sok minden elbomlik belőle.

Rögtön megragadom az alkalmat és megkérdezem, hogy itt egy szűrőberendezés látunk az asztalon. Mellette pedig kristályokat is látok. Mi a szerepe ezeknek a kristályoknak, ugye ezek benne vannak a szűrőben?

Magának a szűrőbetétnek az a feladata, hogy az olyan anyagokat, amik a vezetékes vízben benne vannak, ami a számunkra, mint biológiai élőlények nem igazából kívánatosak azokat kiszűrje. Ilyen a klór, a metán vegyületek, vagy a különböző nehézfémek, esetlegesen a radioaktív izotópok.

De beszélhetünk ilyenekről is, hogy gyógyszermaradványok, illetve növényvédőszer maradványok és az összes olyan anyag, ami a vezetékes hálózati rendszer falán felrakódnak. Amit a víz onnan leemel, azt szűrőberendezés mind megszűri.

Nagyon fontos, hogy a hasznos ásványianyagokat viszont nem szűri ki a vízből. Ezt Andrea az előbb elmondta, hogy mennyire fontosak, ezek az ásványianyagok és ez valóban így van.

Nos ugye a víz is egy élelmiszer, bár ezt kevesen gondolják így. Vagy nem jut az eszünkbe az embereknek élelmiszerként gondolni magára a vízre. Viszont a víznek is van biológiai hasznosulása.

Nos az eltérő vizek eltérő mértékben tudnak biológiailag hasznosulni. Tehát minél szennyezettebb, minél több szennyező anyagot tartalmaz, minél több szennyeződéssel telítettebb egy víz, annak a biológiai hasznosulása annál rosszabb.

Tehát nemcsak azzal kell számolnunk, hogy a méreganyagokat bevittük a szervezetünkbe. Hanem maga a víz sem tud olyan szinten hidratálni, nem tudja olyan szinten a sejtanyag transzportokat támogatni, nem tud olyan szinten a kiválasztó rendszernek és a keringésnek segíteni.

Összességében sokkal csökkentebb hatást eredményez és mi ezt érzékeljük fizikailag is, azáltal, hogy hogyan érezzük magunkat. Amiben különleges ez a szűrőrendszer ugye, hogy egy nagyon nagy mértékű tisztítási funkciót tud.

Olyan szűrőanyag van benne, amely szűrőanyag az aktív szén, amit a világon összesen egyetlen egy helyen gyártanak fluidos technológiával. Ezt Japánban csinálják egyébként. Tehát amit látunk ebben a szűrőben annak 90%-a Japánból érkezik Németországba a gyártó céghez.

A lényege ennek, hogy olyan nagy a redukciós képessége ennek az aktív szénnek, olyan sok szennyező anyagot tud kivonni, hogy képes még az esetlegesen vízben lévő hormon gyógyszer maradványokat is kiszűrni.

Ezenkívül több lépcsőben dolgozik. A magyarországi vizekben magas a kalcium tartalom. Ez abból a szempontból hátrányos lehet az egészségünkre nézve, hogy a szervezetnek az optimális ásványi anyag tartalma, tehát a megfelelő aránya a két ásványi anyag vonatkozásában, az kettő az egyhez kalcium magnézium arány. Tehát ha túl sok a kalcium, akkor csökken a magnézium felszívódás.

Van a kancsónak egy olyan szűrő rétege, ami úgymond ezeket a karbonátokat már rögtön az első fázisban kiszűri a vízből. Illetve nagymértékben csökkenti ezeknek a mennyiségét, majd utána tökéletesen megszűri a vizet a szennyező anyagoktól.

Tulajdonképpen innen indulnak a plusz-plusz-plusz-os dolgok, ahol is az történik, hogy a vizet elkezdi optimalizálni. Ami a sejtjeink számára olyan formációban, olyan geológiai struktúrába, olyan elrendezésben tudja hozni, hogy az hasonlatos legyen a sejtvízhez.

Sejtvízhez? Mit jelent ez, hogy sejtvízhez?

Pásti Andrea: Az az élő sejt molekula, ami tulajdonképpen szállítani tudja a szerveinkhez a megfelelő makró, mikró molekulákat és ásványi elemeket és anyagokat.

Jancsik Péter: Ez a sejtfolyadék, ami bennünk van, ennek a milyensége meghatározza egyébként azt is, hogy amit eszünk tápanyagokat. Hogy azok milyen mértékben hasznosulnak és hogy ami salakanyag képződik a sejteknél azok milyen mértékben tudnak távozni a szervezetből.

A szűrő rendszerhez hozzátennék még egy nagyon fontos mondatot, mégpedig, hogy ugye Japánról beszélgettünk és hogy Japánból jönnek a szűrőanyagoknak a zöme. Ez körülbelül több mint harminc fajta szűrő ebben a kis készülékben, ebben a filter be vele zsúfolva.

És a központi része az a PI kerámia mátrix, amit ugye az elmúlt időszakban PI-vízként ismertek meg az emberek és sokat hallhattak róla, tehát ez egy energetizált a vizet csinál egy lépésben.

A károsanyag tartalmát eltünteti, strukturálja a szerkezetét. Nagyon fontos, hogy a hidrogén molekulák egymáshoz való kapcsolódása a hidrogénkötésen keresztül, hogy hány hidrogénmolekula kapcsolódik egy csoportba.

Ez azért fontos mert a sejten belül, illetve a sejt közötti terekbe nem ez a klasszikus víz van. Mert ugye beszéltünk róla, hogy 70-80%- víz van a szervezetünkben. De ez nem olyan víz, mint amit a csapból kiengedünk.

A sejtjeinkben teljesen más strukturált oldat van, amelyben különböző vegyületek vannak feloldódva és a sejtek is ebbe a kolloid rendszerben úsznak. És innen kapják a tápanyagokat és a tápanyagok is ebből a térből szállítódnak el a szervezet különböző részeibe.

Hogy ez a tér megfelelően jó állapotú, vagy sem az meghatározza azt, hogy mi hogyan fogjuk magunkat érezni. Hogy mennyire vagyunk energetikusak és mennyire vagyunk toppon mondjuk.

Knoch Viktor, olimpiai bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó:

Pár éve van itt nálunk rendes beépített filter a mosogatóban. És igazából én azt éreztem minden verseny előtt, ahol nem volt elérhető számomra a PI-víz, és így csak csapvizet tudtam hinni, hogy a víz íze borzasztó volt és a közérzetem sem volt ugyanaz, mint akkor, amikor tudtam PI-vizet inni.

Úgyhogy igazából el sem tudom képzelni az életemet úgy, hogy ne legyen otthon PI-víz készülékünk.

Én sportolóként az olimpiára készülve a táplálkozásra és a folyadék bevitelre is nagyon nagy hangsúlyt fektetek. Hiszen egy olimpiai döntőben minden milliszekundum számít.

Mindig úgy éreztem, hogy ha hozzájutottam a rendes PI-vízhez, akkor az érződött is a közérzetemen, a sportteljesítményemen és ha nem volt a megfelelő víz elérhető, akkor ez érződött a teljesítményemen is.

Ha én szeretnék fiatal maradni, ha nem szeretném, hogy a bőröm hamar elöregedjen., akkor mire van szükségem, milyen vizet kell bevinnem? Milyen kristályokra, milyen nyomelemekre van szüksége a szervezetemnek, hogy nehogy esetleg kár csináljak magamnak, hogy valamiből túl sokat viszek be?

Alapvetően a szervezetnek egy kiegyensúlyozott ásványianyag és nyomelem bevitelre van szüksége. Ezt táplálékból viszonylag nehéz pótolni, ennek viszonylag egyszerű az oka. Egy intenzív mezőgazdaság zajlik világviszonylatban és ennek hatására a táplálékanyagok nem tartalmazzák azt a mennyiségű ásványianyagot és nyomelemet, főleg a nyomelemet, amire az emberi szervezetnek szüksége van.

Na most ugye nagyon jó ásványianyag beviteli forrás a víz, ahol mindenféleképpen rögtön rendelkezésre állnak ionos formában a vegyületek, azok amelyet a szervezet fel tud használni.

Az, amit itt látunk ugye a kristályok, amit az emberek ismerhetnek ez pedig az eolit ásványkő. Ami azért ilyen finom tapintású, mert egy aktivált eolit, ami 1200 fokon ki van égetve. Ezáltal nagyon porózus és puha szerkezetűvé vált maga a kőzet. Így az ásványianyag és nyomelem leadó képessége fokozva lett ennek a kőzetnek.

Háromféle kristályt látunk még, a rózsakvarc, az ametiszt és a hegyikristály. Ezeket tulajdonképpen egy plusz információ adás céljából használja a cég, akár a szűrőbe, akár különálló szűrő anyagként is használják ezeket a kristályokat.

Rezgést ad át?

Így van, tehát minden kristálynak megvan a magára jellemző frekvenciája, illetve rezgés tartománya. Mindegyik kristálynak megvan a gyógyászati könyvekben is leírt gyógyító rezonanciája.

Igazából, ha ezeket beletesszük a vízbe, akkor a víz úgy működik, mint egy ilyen közvetítő anyag. Ezt a rezgést tulajdonképpen bevisszük vele a sejtjeinkbe, bevisszük a testünkbe. És azok a jótékony információk, ami a kristálynak van, a saját rezgése, az tulajdonképpen bennünk is elkezd dolgozni és segíti a szervezetünk megfelelő működését, illetve a mindennapi egészségünkre plusz jó hatással van.

Tehát van egy rengeteg anyagból álló szűrő részünk, amelynek egységei Japánból származnak. Vannak kristályaink, amelyeket belehelyezünk a vízbe, amelyek különböző rezgésekkel segítik a nyomelemeknek kioldódását.

Így van, alapvetően ez a szűrőrendszer csapvízzel működik. De igazából nagyon sokféle csapvíz van Magyarországon és nekünk nincs rálátasunk arra, hogy tulajdonképpen melyik csapvíz valójában milyen ásványianyag összetételű. Csak következtetéseket lehet levonni, illetve a vízmű oldalán meg lehet ezeket nézni, de a nyomelem tartalmukról semmilyen információnk nincs.

Mi azt csináljuk, hogy egy kiegyensúlyozott ásványianyag szintre töltjük fel magát a csapvizet.

Maga a szűrő rendszer nem csak arra képes, hogy pótolja az ásványianyagokat, hanem elvenni is képes. Tehát ha valamiből sok van, például említettük korábban a kalciumot, abból elvesz és egy kiegyensúlyozott rendszert hoz létre.

Ez azért fontos ez a kiegyensúlyozottság, mert a tápanyag felszívódás az emésztés során ebbe a kiegyensúlyozottságba maximális, illetve tökéletes.

Hányféle víztisztító csoportosítás létezik?

Magyarország én azt mondom, hogy amit főként ismernek az emberek, az a megoldás, hogy beépítettük a pult alá a készüléket és az ott teszi a dolgát. Én azt mondanám így nagyon egyszerűen fogalmazva az a csoportja a készülékeknek, amelyek a fordított ozmózis elvén működnek.

Ezek a berendezések a legelterjedtebbek Magyarországon. Előnyük az, hogy viszonylag tiszta vizet tudnak csinálni, de nagy hátrányuk, hogy mivel méret alapján szűr és csak egy vízmolekulát enged át a készülék membránja, ezért minden más is leszűrődik a tisztított vízből.

Tehát a fordított ozmózissal szűrt víz nagyon csekély ásványianyag tartalmú víz, ami valójában valóban tiszta, de harmonizált strukturált dolgokról itt nem tudunk beszélgetni.

A másik család, ami talán egy kicsit kevésbé ismert az emberek számára és inkább csak a vízszűrő kancsók területén ismerik jobban, az a különböző aktív szenet használó készülékek.

Egyébként a Maunawai készülékei is aktív szenet használnak. Itt nagyon fontos megjegyezni azt, hogy az aktív szenes szűrésnél amikor kötőanyagról beszélünk az milyen minőségű. Tehát amikor azon az anyagon megy keresztül a víz, amik kiszűri belőle a számunkra nem kívánatos anyagokat, akkor ott természetesen borzasztó fontos, hogy az milyen minőségű az az aktív szén és ebben nagyon nagyok a differenciák.

Óriási előnye ennek, hogy ez viszont nem szűri ki az ásványi anyagokat.

Varga István, Nyers-Vegán Séf:

Majd húsz éve fogyasztok jómagam is tisztított szűrt vizet és amikor a magyar piacon megjelent a PI-víz én már akkor elkezdtem azt vásárolni. Akkor még a bioboltokban fehér kannában lehetett kapni, de az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően már vízszűrő kancsókban is beszerezhető az otthoni háztartásokba, éttermekbe, konyhákba és lehet használni. Én jómagam is amióta nyerskonyházom az ételek készítéshez elsősorban szűrt vizet használok. PI víz a gasztronómiában!

Az emberek nehezen igazodnak el a piacon, hogy egyáltalán az egészségük érdekében mi az, ami jó nekik és mi az, ami nem. Gondolom, hogy vannak általában terméktapasztalatok visszajelzések akár orvosi vagy természetgyógyászati visszajelzések. Tudunk erről információt kapni?

Pásti Andrea: Igen, nagyon sok páciensem használja ezt a berendezést kicsiben és nagyban is és hatalmas nagy eredményeket értünk el. Például egy gyulladt bélnél, egy ízületi betegségnél, időskori Alzheimer kórnál használtuk ezt a vizet terápia szerűen. A betegek folyamatosan ezzel főztek és nem használtak semmilyen csapvizet és semmilyen más vizet, hanem csak ezzel pótolták a víz bevitelt és volt olyan betegem aki külsőleg is használta.

Ha jól értelmeztem, akkor a kristályt betesszük az aljára, vagy pedig ebben a szűrőben már minden benne van?

Jancsik Péter: Többféle méretű használati módú vízszűrő berendezés készít a cég ugyanezzel az elvvel.

Amit itt látunk az a családnak a legkisebb egysége. Itt magát az ásvány kristályokat külön nem helyezzük el a készülékben nagyon egyszerű, hogy miért nem. mivel ez egy öntögetős rendszer és ha alulra betenném a kristályokat, akkor azok ott gurulnának a készülék alján és emiatt a víz kiöntése is problémát okozna.

Ellenben itt magában a szűrőben vannak benne ezek az ásvány kristályok, pontosabban ebből a hegyikristályból van benne a készülék alsó részén. Ezek fölött van többféle a kerámiát és aktív szenet is tartalmazó szűrőréteg, amelyek képesek a különböző karbonátos keménységeket megkötni, lehúzni a vízből.

Egy előszűrő egység a filter tetején helyezkedik el, ez egy záró tető rész, azt tartja rajta a filteren és ez az, ami a teljes spektrumon belül szűri a vizet és hosszabb élettartamot biztosít a szűrők további elemeinek.

Nagyon sokféle víz van és nagy átlagban az emberek nem is tudják, hogy nagyon rossz vezetékes vizek vannak Magyarországon. Ezeken a területeken aztán nagyon sok szennyezőanyag bekerül a vízbe.

Vannak olyan kútvizek, amiket nem lehet kezelés nélkül meginni, vagy beereszteni a belső vízhálózatokba. Ugye van a készüléken egy olyan cserélhető egység amit, ha mondjuk magas a nitrát tartalma a víznek, akkor ezt külön is lehet cserélni. Mert így az hamarabb fog nitráttal telítődni, mint ahogy normálisan maga a szűrőrendszer elhasználódna.

Lehet, hogy valaki úgy megy be hozzátok, hogy nálunk a faluban magas a nitrát tartalma víznek, ezért kérem adjanak olyan szűrő egységet, ami ezt kiszűri, tehát akkor lehet vízenként, területenként specializálni.

Alapvetően nekem az a tanácsom, hogy ha valakinek kútvize van otthon, akkor mindenképpen vizsgáltassa meg a vizet és semmiképpen ne igyon addig belőle, ne használna fel, amíg a vizsgálati eredményt nem tudja.

Hogyha vezetékes vízről beszélünk, akkor az emberek általában tisztában vannak egyébként a saját problematikájukkal. Tehát ha felhívnak mondjuk Makóról, hogy a víz tele van arzénnal akkor én azt valóban tudom, hogy ez tényleg így van.

Szoktak olyat csinálni, hogy kimennek helyszínre és bemérik a vizet?

Nem, ahhoz hogy a vizet normálisan meg tudjuk vizsgálni, ahhoz kell egy labor.

Erre megvannak a megfelelő intézetek és a vízmű ebben nagyon jó. Mivel neki van egy laborja és el is végzik ezeket a vizsgálatokat. Sőt még lehet külön kérni azt, hogy mit akarok vele külön meg méretni, tehát ők ezt tökéletesen meg fogják csinálni.

A vízmintavétel módjától függően tud adni egy akkreditált vagy nem akkreditált eredményt. És ugye azt nekem megküldik emailen keresztül, megkapom és ránézek akkor rögtön látom, hogy mit lehet ezzel a vizet csinálni. Lehet-e belőle ivóvizet csinálni, vagy esetleg annyira rossz, hogy nem. Én például azt szoktam mondani az ügyfélnek, hogy meg tudom csinálni a szűrést, de ez viszont nem fog megtérülni. Vannak olyanok, akik ennek ellenére kérik a vizsgálatot, csak azért, hogy függetlenek legyenek az államitól.

Az előbb mondta, hogy van kicsi méretben, ugye ez az, amiről eddig is beszéltünk és van nagyobb méretben is. Amit az iparban és a gyógyászatban is használnak.

Nem mondanám konkrétan így, hogy gyógyászatban használják, de a mezőgazdaságban. Illetve az állattartást területén vannak akkora berendezések, amelyek kitudnak szolgálni akár egy nagyobb öntözőrendszert is.

Vannak olyan nagyobb berendezések is, amelyek ki tudnak szolgálni egy kisebb nagyobb családot. Vagy vannak olyan berendezések, amelyek egy egész intézetet is ki tudnak kiszolgálni. Igazából én azt tudom mondani, hogy a legkisebb egységtől. Egészen az egy fős háztartástól indulva az irodákig és a még nagyobb mezőgazdasági létesítményekig tudunk megfelelő készüléket adni.

Pásti Andrea: Amit szeretnék még elmondani, hogy az éltető víz károsanyag mentes legyen, nyomelemekben, ásványianyagokban telitett legyen, és mindenkihez jusson el az a strukturált élő víz, amivel az élet forrását a saját otthonában megteremtheti.


Tetszett a cikkOszd meg ismerőseiddel is!

One thought on “Összhangban a tudomány: a PI víz

  1. Pingback: Dr. Simon László egyetemi docens: A víz - Pivíztisztító webáruház

Comments are closed.

Oszd meg ezt egy barátoddal