Barion Pixel

5+1 tipp, hogy idős szeretted ne száradjon ki

A kor előrehaladtával lehet, hogy kevesebb vízre van szüksége az emberi szervezetnek, de ugyanakkor nem elhanyagolható így sem a napi 2-2,5 liter víz bevitele.

A nagy nyári hőségekben különösen fontos odafigyelni idős hozzátartozóink megfelelő vízellátására, azonban hogyan tudunk odafigyelni minderre, ha személyesen nem is vagyunk jelen? A dehidratációt könnyen elkerülhetjük, ha ízletes, jóminőségű vízet isznak az idősek is!

  1. Mindig legyen szem előtt a víz!

Az idősebbek egy része sok időt tölt a TV előtt, az ágyban vagy éppen a kertben. Ezeken a helyeken, ha jól láthatóan van elhelyezve egy üveg szűrt víz gyakrabban eszükbe jut a vízbevitel, mintha a napi teendők közepette mindig ki kellene rohangálni a konyhába.
Legjobb helyek: éjjeli szekrény, konyhaasztal, vagy a kerti pad, ahová a kerti munkák után leülnek pihenni.

  1. Legyen otthon mindig friss gyümölcs és zöldség

A gyümölcsök nagy része sok folyadékot tartalmaz, így észrevétlenül is segíteni tudjuk szeretteink vízháztartásának feltöltését. Tökéletes idénygyümölcsök például görögdinnye, barack, eper vagy a zöldségek közül uborka, paradicsom vagy paprika. Ráadásul nem csak finomak, hanem esztétikusan tálalva még nagyobb kedvet is kapnak a fogyasztásra.

  1. Jéghideg üdítő

A fagyasztóban hűtsünk be idős szeretteink számára jégkockákat, amikkel a poharukban lévő italt és ezáltal magukat is le tudják hűteni. Egy fontos kiegészítő tipp! Érdemes a mélyhűtő ajtajára kiragasztani egy emlékeztetőt, hogy ne felejtődjön el a finom, frissítő szűrt víz lehűtése.

  1. A napi rutinokat kössük össze a vízivással

Idős szeretteink egy része szereti a TV előtt a hűs lakásban eltöltenie az idejét, ugyanakkor a reklámokat nem. Inspiráljuk őket arra, hogy minden reklám alkalmával kortyoljanak bele az ágyuk mellett lévő pohárba. Vagy amikor a kerti munkák közepette pihenőt tartanak mindig egy teli üveg víz várja őket a hűs pihenőhelyen.

  1. Cseréljük le a poharakat nagyobbra

Egy nagyon egyszerű trükk, ugyanakkor nagyon hatásos is, ha például a 2 dl-s poharat 3 dl-sre cseréljük. Így kettő töltés által az új pohárba 1,5x annyi folyadékot juttattunk a szerettünk vízháztartásába. 2×2 dl = 4 dl 2×3 dl = 6 dl. Egy-egy érdekes feliratú pohárral még szerethetőbbé tehetjük idős rokonunk számára ezt az apró változtatást.

  5+1 Mutassunk példát számukra

Például amikor napközben vagy este felhívjuk szüleinket, nagyszüleinket jól hallhatóan kortyoljunk bele mi is egy pohár tiszt vízbe. Egy dolog, hogy szóban bíztatjuk őket, más dolog amikor valóban példát mutatunk számukra. A példamutatás a leghatékonyabb eszköz egy új és fontos szokás bevezetéséhez.

Egészségünkre!

Mi az alábbi megoldást ajánljuk az otthoni tiszta, egészséges, szűrt víz előállítására!

Tetszett a cikkOszd meg ismerőseiddel is!

Oszd meg ezt egy barátoddal