Barion Pixel

A legfontosabb általános tudnivalók a vízlágyítók működéséről egyszerűen

A vízlágyító berendezés működése, és felépítése

A vízlágyítók működése egyszerűen!

Oszlopos vízlágyító berendezések felépítése:

1. Oszlop gyantával feltöltve – itt történik az ioncsere
2. Vezérlőfej, elektronika – a készülék lelke, ez vezérli az egész rendszert
3. Bypass egység
4. Sófelszívó egység és sóoldó tartály külön (lásd képen a kék henger alakú tárolót) – itt történik a gyanta regeneráláshoz szükséges só tárolása és feloldása is.

Kabinetes vízlágyító berendezések felépítése:

 1. Oszlop gyantával feltöltve – itt történik az ioncsere
 2. Vezérlőfej, elektronika – a készülék lelke, ez vezérli az egész rendszert
 3. Bypass egység
 4. Sófelszívó egység
 5. Kabinet (külső műanyag burkolat, ami egyben az esztétikus megjelenést is kölcsönzi) – itt történik a gyanta regeneráláshoz szükséges só tárolása és feloldása is.
 6. Gyanta klórozó*

*minőségi vízlágyító berendezés regeneráláskor a gyantaágyat megfelelően mossák át, a gyanta nem tömődik, össze nem fertőződik be. A gyantaklórozó létét az olcsó berendezések léte indokolja, melyek nem képesek a gyantaágy normális kezelésére, így az befertőződhetnek

A vízlágyító berendezés üzemelése során a vezérlőfej mechanikai működése biztosítja a lágy víz termelés és a gyanta regenerálási folyamatok teljesen automatikus végrehajtását.

Vízlágyító berendezések működéssel kapcsolatos alapfogalmak

Lágyítás:

A vízlágyítás során a kezeletlen vezetékes víz belép az ioncserélő gyantát tartalmazó oszlopba. Itt felülről lefelé haladva áramlik át, közben a gyanta kicseréli a kalcium, magnézium ionokat nátrium ionra. A kész lágyított víz az oszlop alsó szűrőjén keresztül távozik a vezetékes hálózatba.

Regenerálás

A regenerálás nagy tisztaságú NaCl oldat felhasználásával automatikusan történik. A gyanta regenerálása során a kalcium és magnézium ionokat leválasztjuk a gyantáról, és helyére ismét nátrium ionokat juttatunk. Ez gyakorlatban úgy történik, hogy a berendezés telített sólét szív fel a sóoldó tartályból. A sóoldat gyantán történő átáramlás közben történik meg lényegében a regenerálás. A kilépő folyadék a csatornába távozik.

A vízlágyító regenerálásának módjai

Egyenáramú regenerálás (gyorsabb folyamat):

A sóoldat az oszlopban felülről lefelé áramlik át a gyantán regeneráláskor. Hátránya, hogy az összetömődött gyantát nem mindig tudja megfelelően fellazítani, a gyantában alagutak, csőkapillárosok alakulhatnak ki, minek következtében a sóoldat nem mossa körbe teljes gyantaszemcséket, így regenerálás nem lesz tökéletes, ráadásul az összetapadt gyanta akár be is fertőződhet. A felülről lefelé áramló oldat az oszlop tetején lévő leginkább vízkővel telített gyantáról kezdi leoldani a kalcium és magnézium ionnal, és lefelé áramolva az alul tisztább gyantát is akár újra vízkővel telítheti, amit újabb mosási ciklussal illetve sóoldattal kell átmosni. Ez a regenerálási mód 2-3 szoros vizet és sót használ, mint az ellenáramú regenerálással működő készülékek. A tökéletlenül regenerált gyanta nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, mint amit elvárhatnánk tőle, és ez sokszoros üzemelési költségnövekedést eredményez.

Ellenáramú regenerálás (lassabb folyamat):

A sóoldat az oszlopban alulról felfelé áramlik. Ez esetben a gyanta alulról fellazul, tömörödöttsége megszűnik, a sós oldat a gyantaszemcséket teljes felszínén tudja regenerálni. A sóoldat a gyantáról leválasztott vízkövet és egyéb lebegő szennyeződéseket a gyantaágy tetején lebegő szennyeződésekkel együtt a szennyvízkivezetőbe üríti. A regenerálás hatásfoka fele víz és só felhasználásával is nagyságrendekkel jobb! A gyantaágy aljára nem tud beülni szennyező anyagok a gyanta sosem fertőződik, mivel nem tömődik össze.
Azok a készülékek amelyek ellenáramú regenerálással működnek gazdaságosabbak, sokkal kevesebb sóoldat is elég a gyanta tökéletes regenerálásához, így kevesebb a só és vízfelhasználás. Az ellenáramú regenerálás a gyanta élettartalmát is jelentősen megnöveli.

Info: Az egyoszlopos vízlágyító berendezések a regenerálási ciklusban nem tudnak lágy vizet adni, ezért fontos, hogy a regenerálást olyan időszakra állítsuk be, amikor nincsen vízhasználat. Ezzel elkerüljük, hogy kemény víz kerüljön a hálózatba!

Vízlágyító berendezések só tárolásának módjai

Minden vízlágyító működéséhez elengedhetetlen a só használata, hiszen a gyanta regenerálása a sóból készült oldattal történik. Ezt a vízlágyító sót valahogy tárolnia kell a készüléknek.
A só tárolás módja alapvetően meghatározza a berendezés gazdaságosságát, és hogy mennyibe kerül nekünk a készülék éves fenntartási költsége.

Hagyományos só tárolás (olcsóbb idő és mennyiségvezérelt vízlágyítók)

Két regenerálás közt a kabinet vagy a sótároló tartály aljában folyékony sóoldat van. Mikor a berendezés megkezdi a gyanta regenerálását, ezt az oldatot szívja fel, ezzel mossa át a gyantát.

Hátrányok:

Az ilyen tárolást alkalmazó berendezésekben a sólé párolog, kicsapódik, a só-granulátum összetapadhat, tömbösödhet, só hidakat hozva létre. Ha ezt nem vészük észre, akkor előfordulhat, hogy belenézve a készülékbe úgy látjuk, hogy teli van sóval, valójában alul már nincs semmi. A készülék ez esetben is regenerál, de mivel alul nincsen só így csak sima vizet szív fel, amivel a gyantát nem tudja regenerálni. Ennek következménye hogy a rendszerben kemény víz kerül. Az ilyen típusú lágyítókat nem lehet tökéletesen beállítani, így sokszor azzal szembesülnek a használók, hogy a kabinetben nem só van, hanem csak víz, vagy valamilyen töménységű sóoldat. Ezért pótolják a sót, de az “eltűnik” a kabinetből két ciklus közt, és ilyenkor “borulnak” ki az emberek, mert rájönnek, hogy a gépbe állandóan sót kell önteni, ami folyamatos odafigyelést igényel.

Mivel a beeresztett folyadékmennyiség állandó, a készülék minden egyes regeneráláskor ugyanannyi vizet használ fel. Ez meghatározza a só fogyasztás is, ami mindig ugyan annyi.
Ez pedig szintén meghatározza a készülék üzemelési költségét. Az ilyen készülékeknek magas a fenntartási költsége, hiszen ezek a készülékek nem tudják változtatni az oldáshoz használt víz mennyiségét.

Vannak olyan készülékek, ahol ezt manuálisan át lehet állítani, de ez nem életszerű, ugyanis ahhoz, hogy megfelelő beállításokat elvégezzük naplózni, kellene a vízfogyasztást, amit valljuk be…ki az aki megcsinál? Amennyiben valaki ilyen készüléket ajánl, az lehet jó marketingszöveg, de a valóságban semmi értelme nincs azon felül, hogy rögtön többet kérnek érte.

Száraz só tárolás

A vízlágyító csak a regenerálás megkezdésekor ereszt vizet a kabinetbe, megtörténik a sóoldás, és az oldatot azonnal és maradéktalanul fel is szívja. Két regenerálás közt a kabinetben a só száraz állapotban van.

Hátrányok: Nincs

Előnyök: nincs só párolgás, só-összetapadás, só híd sem képződik. A száraz só tárolás az alapfeltétel ahhoz, hogy adott készülék, változó mennyiségű vizet tudjon használni regeneráláshoz. A változó mennyiségű vízadagolás következménye, hogy változó mennyiségű sót fog feloldani, aminek következtében ezek a berendezések mindig sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők, mivel kevesebb vizet és kevesebb sót használnak.

A vízlágyító berendezések regenerálásának technológiai folyamatai

Száraz só tárolás és intelligens vezérléssel rendelkező vízlágyító esetén

 1. Sóoldó tartály betöltése lágyvízzel tölt
 2. Sófelszívás + lassú mosás (kb.80 perc tökéletes regenerálás) alulról felfelé – ez az ellenáramú regenerálás
 3. Visszamosás – lentről felfelé
 4. Gyorsmosás – vagy öblítés – fentről lefelé visszatömöríti a gyantaágyat

Hagyományos sótárolás és hagyományos mennyiségvezérelt vízlágyító esetén

 1. Visszamosás – alulról felfelé nyers csapvíz
 2. Sófelszívás + lassú mosás (kb.30 perc) – fentről lefelé
 3. Gyorsmosás – fentről lefelé
 4. Sóoldó tartály betöltése – lágy víz vagy kemény víz típus függvénye

Sóoldó tartály betöltése (betöltés)

A víz fentről lefelé áramlik az oszlopban, de a kilépő víz a sóoldó tartályba folyik, ahol oldatot képez a benne lévő sóval. Ez a folyamat idővezérelt, hogy a túltöltési problémákat elkerüljék, a sóoldó tartályba biztonsági szelepet építenek. A betöltés időrendje és módja az egyes készülékek só tárolási módját, és a vízlágyító só fogyasztását is meghatározza.

 1. Az egyszerűbb készülékeknél ez a folyamat a ciklus végén található, a betöltött víz mennyisége nem szabályozható, így a sóoldathoz elhasznált sómennyiség is állandó.
 • Az intelligens vezérléssel szerelt vízlágyítóknál a betöltés a regenerálási ciklus kezdete. Az intelligens vezérlés szabályozni tudja, a betöltött víz mennyiségét, ez pedig meghatározza a felhasznált só mennyiségét.
 • Ha a készülék kevesebb vizet tölt be, akkor kevesebb só fog feloldódni, így a készülék üzemelése gazdaságosabb.

Sófelszívás + Lassú mosás: A vízlágyító regenerálási folyamatának ez a leghosszabb ciklusa. Magát a felszívás idejét és mennyiségét (hogy mennyi sós folyadékot szívjon fel a gép) nem lehet szabályozni, ezért amennyi sóoldat

van, a tartályban azt gyakorlatilag teljes egészében elhasználja a készülék. Nagyon fontos, hogy ezt mennyi idő alatt végzi el a készülék. Amennyiben ez a folyamat gyors (egyszerűbb vízlágyítók) abban az esetben a gyanta regenerálása nem tökéletes, a nátrium visszapótlás kisebb, így a gyanta ioncsere képessége is kisebb lesz. Ennek gyakorlati megnyilvánulása ami számunkra fontos: kevesebb lágy vizet ad le a készülék, gyorsabban kell újra regenerálnia, ez miatt több sót és vizet használ – drágább lesz az üzemelés!

 • (az intelligens vízlágyító tudja szabályozni a betöltési vízmennyiséget)

A sófelszívás (hosszú ciklus kb. 80 perc) kb. a ciklus feléig tart, miután az sóoldat elfogyott, a berendezés tiszta vizet áramoltat tovább. A lassú mosás akkor kezdődik, amikor a sóoldó tartályból a sólé elfogy. Ekkor a sóoldó tartályban lévő szelep lezár, így ezzel megakadályozza, hogy az injektor levegőt szívjon az oszlopba. A lassú mosás alatt megtörténik a sóoldat leszorítása a gyantatöltetről.

Visszamosás: A visszamosás során a víz alulról felfelé haladva átáramlik az ioncserélő gyantán, fellazítva a gyantatöltetet. A felgyülemlett mechanikai szennyeződéseket eltávolítja a gyantából. A folyadék a csatornába távozik.

Gyorsmosás vagy öblítés: A gyorsmosás során a víz felülről lép be a gyantatartó oszlopba és a gyantatölteten felülről lefelé haladva átáramlik, majd az alsó szűrőn keresztül távozik a csatornába. Ez alatt történik meg a regeneráló oldat nyomainak eltávolítása és a megfelelő vízminőség beállítása, illetve a gyanta visszatömörítése.

A háztartási vízlágyítás csúcsa!

Tetszett a cikkOszd meg ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oszd meg ezt egy barátoddal