Barion Pixel

Összesen 1 találat

Magyarországon, a nitrát fúrt kutakban, tehát a felszín alatti vizekben fordulhat elő. A nitrát a föld alatt lezajló kémiai folyamat eredménye, főleg olyan helyen, ahol ammónium szivárog a kőzetekből. A nitrát esetén leginkább a nitrát reakció-termékei lehetnek károsak az emberi egészségre, mint pl. a nitrit. A kútvízben lévő nitrit és nitrát okozta betegséget methemoglobinémiának, vagy más néven kékülésnek nevezik, amely leginkább a kisgyermekekre és a csecsemőkre veszélyes. Mivel a nitrit nitrátból alakul ki, ezért indokolt eltávolításuk. A nitrát jelenlétére nem lehet következtetni, kizárólag a kútvíz laborban történő bevizsgálásakor tudják megállapítani, hogy a kútvíz tartalmaz e nitrátot, és amennyiben tartalmazza milyen mennyiségben. A hatályos ivóvízrendeletben előírt határérték megenged egy viszonylag magas, 50mg/l nitrát értéket, de gyakran előfordulhatnak ennél lényegesen magasabb értékek is. Ilyenkor kell nitrátmentesítést alkalmazni. A nitrátmentesítő berendezés a víz nitrát tartalmát szelektíven megköti, vagyis a határérték alá csökkenti.

A nitrátmentesítő berendezés a vízlágyítóhoz hasonló berendezés. A különbség az, hogy ebbe a berendezésbe nem vízlágyító gyanta, hanem speciális nitrát szelektív gyanta kerül. A nitrátmentesítő készülék működése, regenerálása, technikai kialakítása és bekötési feltételei teljesen megegyeznek a vízlágyító berendezések működésével.

A nitrát szelektív gyanta képes a nitrát ionokat megkötni úgy, hogy közben klorid ionokat juttat a vízbe. Miután a nitrátmentesítő készülék gyantája telítődik nitrát ionokkal, szükség van regenerálásra, amit ezek a készülékek automatikusan, emberi beavatkozás nélkül elvégeznek. A regenerálás nagy tisztaságú sótablettával történik. Miközben a Nátrium-Klorid oldat érintkezik az ioncserélő gyanta felületével, az felveszi a már említett klorid ionokat és közben „ledobja” magáról a nitrát ionokat, ami azután a nitrátmentesítő berendezésből kikerül csatornára, vagy szennyvíz gyűjtőbe.

A nitrátmentesítő kiválasztásánál az alábbi paramétereket kell figyelembe venni:

  • víz nitrát tartalma
  • nitrátmentesíteni kívánt víz térfogatárama
  • nitrátmentesíteni kívánt víz mennyisége
  • nitrátmentesítő berendezés regenerálásai közti szükséges idő
Oszd meg ezt egy barátoddal