Barion Pixel

Hormon és gyógyszermaradványok CSAPVÍZBEN

Kiszűrhetők a gyógyszer és hormon vegyületek a csapvízből?

A Duna fővárosi szakaszán 52-féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét mutatták ki a folyó vizéből. Ezek közül 32 az ivóvízbe is bekerül. Két nagy vízmű mintegy kétmillió embert lát el parti szűrésű ivóvízzel Budapesten és környékén. Ez azt jelenti, hogy a régióban az ivóvíz mennyiségének nagyjából a kilencven százaléka a Dunából származik.
A víz természetes szűrését kavics és homokréteg végzi. Olyan szűrőrendszer, amely eltávolítja a kémiailag aktív gyógyszermaradványokat nincs telepítve. Ezek az anyagok az emberi anyagcsere, illetve a vécén lehúzott lejárt gyógyszerek révén kerülnek a folyó vizébe a tisztított vagy tisztítatlan szennyvízzel együtt.

Az egyre gyakrabban előforduló, a természetestől eltérő nemi jellegek megjelenése – és különösen a női hormonok mennyiségének emelkedése a férfiak szervezetében, valamint a férfiak nemzőképességének, a spermiumok életképességének, mennyiségének csökkenése – nem kevés fejtörést okoz a tudósoknak, és joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mi állhat a háttérben?

A vizsgálatok során a Duna 100 kilométeres szakaszán összesen 107 mintát vettek közvetlenül a Duna vizéből, és csaknem százat az víznyerő kutakból a főváros térségében. A dunai mintavételek során 52-féle hatóanyag nyomára bukkantak. Összességében 15 fajta gyógyszermaradványt találtak a minták legalább felében, és tíz vegyület fordult elő 80 százaléknál nagyobb gyakorisággal. Minden mintában azonosították a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt bisoprololt (107 minta, 100 százalékos gyakoriság, átlagosan 3,80 ng/liter) és csaknem mindegyikben a metoprololt (105 minta, 98, 1 százalékos gyakoriság, átlagosan 11,4 ng/liter). A magas vérnyomás kezelésére használt perindopril előfordulása is meghaladta a 90 százalékot (99 minta, 92,5 százalékos gyakoriság, átlagosan 5,16 ng/liter).

Találtak a Duna vizében különböző hormonokat is.

Messze a legtöbb közülük a női fogamzásgátló tablettákban használatos ösztrogén. Ennek jelenlétét a minták 42 százalékában mutatták ki, átlagosan 0,32 ng/liter koncentrációban. Az antibiotikumok jelenlétéről jelenleg nincs adat, mivel a kutatóknak nem állt rendelkezésére, erre alkalmas teszt.

A tanulmány szerint a parti szűrésnek köszönhetően magában a Dunában 52-féle hatóanyagra bukkantak a kutatók, az ivóvízmintákban már csupán 32 jelenlétét tudták kimutatni. Ezek a vegyületek, és a vízben található további szennyező anyagok jelentősen terhelhetik immunrendszerünket, így kiszűrésük kifejezetten javasolt!

Ezek a szennyezőanyagok röviden: 0,2-0,5 mg/l oldott szabad aktív klór, ami a vízben lévő organikus anyagokkal további mérgező anyagokat az úgynevezett trihalometánokat alkot. Határérték feletti megjelenése az ivóvízben okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, de felelős lehet daganatos betegségek és egyes allergiás kórképek (asztma, pollenallergia) kialakulásában is. Szemmel nem láthatóak a baktériumok, vörös vérsejtek, aktív szénpor szemcséi, lisztpor, virágpor, festékanyagok, spórák, azbeszt por, füstmaradványok fehérjék, vírusok, endotoxinok. A 0,01 mikronos méretek alatt találhatjuk a rovarirtó szereket, gyógyszer maradványokat, nitrát, cianid, arzén, higany, króm stb….

A Maunawai PI készülékek egyedülállóan kb. 30 féle szűrő és vízkezelő anyagot tartalmaznak, melyek egyenesen Japánból érkeznek a cég németországi üzemébe.
A szűrési folyamat minden olyan szennyezőanyagot redukál, eltávolít a csapvízből, amire szervezetünknek nincsen szüksége. A Német gyártmányú Maunawai, Európa legtöbbet tesztelt vízszűrő rendszere. Még az olyan nehezen eltávolítható szennyező anyagokat is, mint a gyógyszer és hormonvegyületeket is 100%-ban képes kiszűrni. A Maunawai KINI az egyetlen vízszűrő kancsó, mely szintén tesztelve van gyógyszer és hormon szűrésre.

One thought on “Hormon és gyógyszermaradványok CSAPVÍZBEN

  1. Ирэна says:

    Спасибо большое за ваш труд .Спасибо за информацию что мы пьём ! Какой водой принимаем душ ! Я не знала что так всё печально с водопроводной водой . Не знала об остатков гормонов, наркотиков и много чего ещё в воде …. А потом мы думаем ,, а почему аллергия ? Почему болит желудок , ноги, руки , голова , вены … всё тело !!! Теперь всё стало ясно и понятно . И большое спасибо за ваши фильтры. Спасибо за спасение нашей планеты ! Я заказала кувшин с фильтром и упаковку минералов . И я хочу установить большой фильтр на всю воду в доме ! Спасибо что даёте возможность быть здоровыми ♥️♥️♥️♥️

    Nyers fordítás:

    Köszönjük szépen a munkájukat! Köszönjük a tájékoztatást, hogy mit iszunk! Milyen vízzel zuhanyozunk? Nem tudtam, hogy minden ilyen szomorú a csapvízzel. Nem tudtam a vízben lévő hormon-, gyógyszer- és még sok minden másról. És akkor arra gondolunk, hogy miért allergia? Miért fáj a hasam, lábam, karom, fejem, ereim… az egész testem!!! Most már minden világossá és érthetővé vált. És nagyon köszönöm a szűrőket. Köszönjük, hogy megmentette bolygónkat! Rendeltem egy kancsót szűrővel és egy csomag ásványi anyagot. És szeretnék egy nagy szűrőt beszerelni a házban lévő összes vízhez! Köszönöm a lehetőséget, hogy egészséges legyek ♥️♥️♥️♥️

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oszd meg ezt egy barátoddal