Mind a(z) 12 találat megjelenítve

A bejövő vízvezetéken elhelyezett előszűrő feladata a háztartási berendezéseink védelme a vezetékes vízben lebegő kisebb nagyobb kárt okozó szennyezőanyagoktól. Ezek a szennyeződések településenként eltérő mennyiségben és összetételben vannak jelen, függ a helyi kutak vízminőségétől, és nagyban a vízmű gerinchálózatának korától és állapotától.

A leggyakrabban előforduló szennyezőanyagok:
Kisebb nagyobb ködarabok, rozsda, homok, iszap, vas és mangán csapadék, azbesztpor, pollen, vas- oxid-hidrát, algák, baktériumok, lisztpor, virágpor, festékanyagok, spórák, füstmaradványok, fehérjék, vírusok, endotoxinok, egyes kolloidok és emulziók…stb.

Kémiai szennyezők:
Rovarirtó – növényvédő szerek, gyógyszer és hormon maradványok, klór-organikus molekulák (trihalometánokat), nitrát, cianid, ammónium ionok, fémionok (arzén, higany, króm, ólom, urán, mangán… stb), radioaktív izotópok

A fentiek tükrében látható, hogy nem mindegy, milyen finomságú szűrőt vásárolunk. A kereskedelemben elterjed előszűrők általában 100 mikron finomságú fémhálós szűrők, melyek csak a kisebb köveket tudja megfogni, minden más szennyeződés (pl. finomabb homok) simán keresztülmegy rajtuk, és lerakódik a hálózatunkban.

Vízlágyító üzemelése esetében is kiemelkedően fontos a jól megválasztott előszűrő, mivel a finom szűrés alapfeltétele hogy a készülékben lévő ioncserélő gyanta élettartalma megfelelő legyen! Ha nincs megfelelő előszűrésünk a lebegő szennyeződések csökkentik a gyanta élettartalmát, ioncsere képességét ezzel a vízlágyító hatásfokát, mely így magasabb üzemelési költség mellett sem fog megfelelően hatékonyan működni.

Ezért az általunk javasolt előszűrés finomsága: 25-10 μm, ez akár tízszer finomabb szűrést biztosít, mint a hagyományos védőszűrők, ugyanakkor az is fontos, hogy a szűrő nagyobb szennyezőanyag mennyiség esetén se tömődjön el, és megfelelő áramlási sebességet biztosítson a hálózatban.

Send this to a friend