Barion Pixel

Pi víz kérdezz-felelek, a vízszakértő válaszol

Részletes pi víz összefoglaló beszélgetés az energetizált szűrt vízről, szakértőnk Jancsik Péter válaszol!

Én azt szeretném tudni, hogy mi is igazából az a pi víz?

A pi víz egy energetizált víz. Ezt az energia rendszert maga a pi kerámia teszi hozzá a vízhez, igazából egy kémiai folyamatot indukál. Ez a kémiai folyamat zajlik a szervezetünkben is, pontosabban a hemoglobinnál zajlik. A hemoglobin egy olyan sejtünk, amelyben nincsen sejtmag és nincsen benne energiatermelés. Éppen ezért nincsen benne mitokondrium sem, de valahogyan mégis él ez a sejtmag, sőt ráadásul mozog és formáját is változtatja. Maga a pi energia úgymond egy szubsztancia, ami annak hatására képződik, illetve generálódik, hogy a szűrő egységben lévő szűrőanyagok nyomokban vas ionokat adnak a vízhez és létrehoznak egy olyan rezonanciát a vízben, amikor a vas kettes értékű vegyülete, illetve a hármas értékű vegyülete folyamatosan váltakozik.

Ennek eredményeképpen minden egyes vegyiérték váltásnál tulajdonképpen energia szabadul föl, ami a vízben is benne van. Ez a folyamat vörösvértesteknél is ugyanígy működik, amikor felveszi, illetve leadja az oxigént, minden egyes leadáskor energia szabadul fel és ez a fajta energia látja el energiával magát a vörösvértestet.

Napjainkban nagy dilemma, hogy csapvizet vagy ásványvizet fogyasszunk, te mióta foglalkozol víztisztítással, illetve mit kell tudni? Vagy mit lehet tudni erről a cégről, amivel foglalkozol, akik forgalmazzák ezeket a termékeket?

Tiszta vízzel, tiszta élelmiszerrel már 2000 óta, tehát mondhatom, hogy már 20 éve foglalkozom. Ebből magával konkrétan a vízzel és specifikusan a vízzel 2008 óta kezdtem el foglalkozni, amikor kerestem azt, hogy milyen víz lenne a legoptimálisabb számomra. Rengeteg fajta vízszűrőt néztem meg, illetve kerültem velük kapcsolatba és ki is próbáltunk ebből jó párat. Nem mindegyik volt olyan, aminél azt éreztem, hogy nekem nagyon bejönne, függetlenül attól, hogy mindig vannak trendek és irányzatok, hogy éppen most milyen a jó víz. Én azt gondolom, hogy azért ez valamennyire személyre szabott és specifikus dolog, hiszen valahol mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy melyik számára a megfelelő víz. De egy picit azért elvonatkoztatnék a trendektől, mert ugye alapvetően magának a víznek vannak fizikai és kémiai paraméterei is, illetve a szűrésnek szintén vannak ugye paraméterei.

A vízben találhatók ásványianyagok, illetve nyomelemek és ezeknek a hasznosulása, illetve a szervezetbe való bekerülése független az éppen aktuális vízszűrő trendektől. Tehát, ez egy mindenkire jellemző általános folyamat, rád is rám is és a kedves olvasóra is.

A vízszűrő rendszerekre az a legjellemzőbb, hogy a gyártók addig mentek el, vagy addig rúgták el a azt a bizonyos labdát, hogy na akkor csináljunk minél tisztább vizet. De arra már nem igazán gondolt senki, hogy ez a nagyon tiszta víz nekem, mint biológiai élőlény, az vajon mennyire jó, vagy most jó-e egyáltalán. Vagy most akkor csak a tisztaságon múlik-e az, hogy nekem mennyire jó az a víz. Amikor találkoztam ezzel a céggel, akkor egy olyan különlegességet láttam, hogy lám itt van egy cég, akinél nem az volt az egyetlen mérce, hogy na most akkor ezred mikronra szűrjük le azt a vizet. Hanem ők onnan közelítették meg ezt a témát, hogy például itt vagy te, mint ember, neked van emésztőrendszered, egy fiziológiád, egy felszívódási és kiválasztási rendszered és hogy az a víz, amit fogyasztasz, azt ebbe a rendszerbe te hogyan tudod magadnak a legtökéletesebben beilleszteni.

Akkor nekem nagyon-nagyon új volt ez az egész gondolkodás, de azt gondolom, hogy most már napjainkra így, hogy 2020-at írunk. Ez kezd egy kicsit már beépülni az emberek tudatába, hogy az egészséges ivóvíz az nem feltétlenül attól lesz egészséges, hogy az mennyire tiszta.

De azt mindenképpen hozzátenném viszont, hogy nagyon fontos dolog az, hogy mérgező anyagokat és méreganyagokat ne tartalmazzon a víz és az szintén fontos, hogy az adott víztisztítónak a szűrője ezt ki is tudja szűrni. Viszont azt nem tartom lényegesnek, hogy ezt egészen ezred mikronos szintig, vagy akár molekulaméret szerint válogassuk szét. Illetve én úgy vélem, hogy az emberek az elmúlt pár ezer évben sem desztillált vizet, sem esővizet, sem tengervizet, de még fordított ozmózissal átszűrt, ezred mikronra átszűrt vizet sem ittak napi szinten. Hanem gyakorlatilag valamilyen forrásból hordták maguknak az innivalót, vagy éppen a források mentén telepedtek le. A mai ember biológiai szervezete is erre van berendezkedve.

A forrásvizeknek egyébként van egy nagy közös jellemzője, amire a német Maunawai cég végzett el, illetve csinált egy vizsgálatot, egy mintavételezést, hogy mi a közös ezekben a vizekben. Mégpedig az, hogy mindegyik forrásvíz egy strukturált élő víz és mindegyik vízben a benne lévő anyagok rendezetten és strukturáltan vannak jelen. Ez igaz az ásványi anyagokra és igaz a vízmolekulák kapcsolati hálójára is. Magának a terméknek a megalkotásánál erre igen nagy hangsúlyt fektettek, hogy azt a fajta környezeti mintát, amit a forrásvizek, illetve az esővizek adnak. Azt hogyan tudjuk behozni ide a saját konyhánkba. Illetve hogyan tudjuk ezt a mindennapok részévé tenni könnyedén, mert ugye nem futkározhatunk állandóan egy forráshoz vízért, vagy nem mindenkinek van a kertjében éppen egy forrás, hogy onnan vizet hordjon.

Ebben az egész munkában 20 éves tapasztalat és 20 évnyi tudás van benne és ezt nagyon jól sikerült nekik megcsinálni. A készülék nagyon-nagyon finom vizet csinál, tehát az a jellemzője, mint ahogy a strukturált forrásvizeknek is, hogy nagyon finomak, tehát szeretik az emberek és jó ezeket a vizeket meginni.

Webshopokban és bevásárlóközpontokban nagyon sokféle szűrőkancsót kaphatunk, mi az, amit kiemelnél például mérgező anyagok tekintetében ennél a szűrőkancsónál?

Én azt gondolom, hogy a piacon kapható egyéb szűrőkancsóktól az különbözteti meg ezt a szűrőrendszert, hogy ez sokkal komplexebb szűrést végez. Tehát hogy nem csak annyiból áll, hogy bele tettünk valamilyen aktív szenet, hanem ebben benne van a legjobb aktív szén. Ez az egyetlen szűrőkancsó, ami egyébként hormon gyógyszerre is tesztelve van. De leginkább az jellemző a termékekre, hogy nagytisztaságú vizet csinálnak, tehát strukturált, harmonizált és energetizált pi vizet készítenek. Tehát ez tovább mutat azon az egyszerű szegmensen, hogy szűrjük meg valamennyire a vizet és akkor ennyi volt és itt végeztünk is a folyamattal. Így elmondhatom, hogy olyan vizet készít a kancsó, ami az emberi biológiai szervezetnek egy azonnal hozzáférhető magas energiatartalmú víz. Ez azt jelenti, hogy a gyomorban nem időzik semennyit a víz, hanem egyből a sejtekben tud kerülni és fel tud szívódni a vékonybélben.

Van-e ennek bármilyen tudományos háttere, illetve olyan vizsgálat, ami alapján utána járhatunk, vagy ami alátámasztja ezeket, amiket elmondtál?

A Maunawai egyébként Európában a legtöbbet tesztelt szűrőrendszer. Nem csak különböző certifikációk vannak ráragasztva a termékre, mint például az NSF, vagy az ANSI, vagy bármilyen olyan certifikáció mint mondjuk az FDA, amit Amerikából ismerve már megszoktunk, hogy nagyon jól hangzanak, hanem független laborokat bíz meg a cég azzal, hogy ezt a szűrőrendszert bevizsgálják. A bevizsgálás azt jelenti, hogy például konkrétan ennél a terméknél egy féléves tesztsorozatot csináltak és ennek a tesztsorozatnak az alapján napi fél liter szennyezőanyaggal dúsított vizet szűrtek át a szűrő rendszeren. Ez azért fontos, mert így pontosan tudjuk, hogy miből mennyi szennyezőanyag van a betöltött vízben és amikor az átszűrődött a rendszeren, akkor az visszamérhető, hogy ebből szennyeződésből mennyi marad benne. Ezt a vízmennyiséget ugye naponta öntötték bele, leszűrődött és visszamérték, majd leírták a redukciós százalékokat, illetve, hogy miből mennyit szűrt ki a készülék, vagy mennyi marad azokból benne.

Amikor mondjuk arról beszélünk, hogy szűrőcsere intervallum, vagy periódus, akkor sokan megkérdezik, hogy rendben, de mi alapján cseréljük a szűrőket?

Mert a kereskedő azt mondja nekünk, hogy például cseréljük hetente a szűrőt és ugye tudjuk, hogy ez milyen jó is a kereskedőnek. De itt nem így működik ez a szűrőcsere kérdés. Hanem úgy, hogy a laborban konkrétan megnézték, hogy három hónap után például milyen értékek születtek és milyen mértékben tudott redukálni a szűrő. Találtak-e adott esetben olyan szennyező anyagot, amelyiknél már nem volt 100%-os szűrés, hanem csak mondjuk a 80%-os redukciós hatásfokot érte el a vizsgált szűrő. Ekkor azt mondta a német cég, hogy na kéremszépen, ha itt nincs meg a 100%-os szűrés, hanem az csak 80%-os, akkor itt már javasolják is a vásárlónak a szűrő cseréjét.

Nem feltétlenül azért, mert az otthoni csapvizéből mondjuk egy erőteljesen szennyező anyaggal dúsított víz folyik. De ugye a cég azt sem tudja, és nem is tudhatják, hogy valójában mi folyik az otthoni csapból, mivel erre nincs rá látásunk. Éppen ezért azt mondják, hogy három havonta cseréljük a szűrőt. Vagy egy a nagyobb méretű készüléknél, aminek szintén van egy adott szűrőcsere kapacitása, illetve egy literkapacitása, például 4000 liter, az adott készülék esetében az évente történő szűrőcserét javasolja a cég. Magánál a szűrőbetéteknél egyébként mindig két időpont van, amit figyelembe kell venni. Van egyszer egy liter kapacitás, illetve egy idő kapacitás. Természetesen a litert és az időt azt tudjuk egymásra is vetíteni, hogy például, ha tudjuk, hogy napi 5 liter vizet fogyasztunk, akkor gyorsan ki tudjuk számolni, hogy egy hónapban hány liter vizet fogyasztunk el.

Innen már rögtön kiszámolható az is, hogy mi a fogyasztási teljesítményünk, illetve az időtényező abban a tekintetben is fontos, hogy ezekben a rendszerekben bizonyos idő elteltével túlszaporodnak a baktériumok. Ezért, ha mondjuk évekig nem cseréljük ki a szűrőt az adott készülékben, hanem csak használjuk és használjuk, akkor egy idő után abban a szűrőben felszaporodnak a bacilusok. Itt az a szerencse a Maunawai-nál, hogy a patogén baktériumok nem képesek a rendszerben megtelepedni. Erre egy nagyon speciális szűrőelem van magában bent a szűrőben elhelyezve, ami ezt megakadályozza. Olyan anyagokból készülnek ezek a készülékek, amik nem biofilmesednek, tehát a készülék falán nem nagyon tudnak a baktériumok megtapadni.

Látok itt néhány palackot, miben tér el ez a hagyományos PET palackoktól?

A PET palack az egy egyszer használatos műanyag, illetve valamennyire szelektíven gyűjtik egy részét. Maga a PET műanyag az még újrahasznosítható egyszer, de maximálisan kétszer, harmadszor már nem felhasználható, mert szétesik az anyag és nem tudják újra létrehozni azt a polimert, vagy azt a műanyagot. Egyébként ez az anyag, amelyből ezek a palackok készülnek egy úgynevezett Tritan™ kopoliészter, ez szintén újrahasznosítható és nem csak egyszer vagy kétszer, hanem akár többször is, ami a nagyon nagy különbség, hogy ebben az esetben egészen más élettartamokról beszélhetünk. Ha veszünk ásványvizet a boltban, egy ilyen hatos kartont, akkor gyakorlatilag két-három nap alatt csinálunk hat darab műanyag doboz hulladékot, amit nem hasznosítunk tovább, tehát nem töltünk bele újra vizet, így ezeket egyből kidobjuk a kukába.

A félliteres palackokba szoktak esetleg az emberek még többször is vizet tölteni, aztán az is megy a kukába, mert lebüdösödik.

Egy idő után ezt a büdösséget a belső falon megjelenő baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok nem feltétlenül a csapvízből kerülnek bele a palackba, hanem a szánkból jutnak bele. A PET palackokat nem lehet kimosni, mert nem tudunk hozzáférni, hiszen az egész egy ilyen puha széteső és összenyomódó anyag, tehát nem lehet jól kitisztítani. Ezt a palackot akár öt évig is lehet használni, természetesen használat során ez is kopik, illetve karcolódik, de akár 5 évig is használható. Az egyik ismerősömnél találkoztam olyan palackkal, amelyik már hatéves volt és még mindig megvan neki. Ezeket ki lehet tisztítani mivel elég nagy a szájnyílása ahhoz, hogy akár egy üvegmosó kefével is lehet tisztítani a belsejét. De mosogatógépbe is be lehet tenni és akkor az is szépen kitisztítja.

A legfontosabb dolog, hogy olyan maga a kopoliészter, hogy elég stabil ahhoz, hogy a benne tárolt folyadékokban nem oldódnak bele vegyianyag molekulák, tehát a víz, amit fogyasztunk abba nem tud kioldódni semmilyen anyag. Azaz, nem oldja meg a víz a palack falát, mint egy hagyományos PET palacknál. Maguk a műanyagok számozva vannak egyébként, konkrétan ennek hetes a száma. A hetes az az egyéb műanyagok csoportjába tartozik, egyébként a hetes az lehet gáz is. De ugye tudjuk, hogy ez az anyag a tritán, ami rá is van írva egyébként a palackra. A tritán típusú műanyagok a világ legjobb élelmiszerekkel érintkező műanyagai, egyetlen egy jobb műanyag van ettől a tritán-tól jelenleg, azt pedig maga a készülék ház anyaga, ez pedig az SMMA N30, ez még attól is sokkal jobb, mint a tritán.

Hol tudunk utánanézni ezeknek a nagyszerű termékeknek, melyik honlapon tudunk tájékozódni a továbbiakban?

Természetesen több fórumunk is van, ahol el lehet minket érni, az egyik ugye magáról a pi vízről kapta a nevét, ez a PIvíztiszítówebshop nevű weboldal. Ennek van egy webáruház kiszolgáló része, ahol a vásárlásokat lehet intézni. Illetve személyesen Budapest mellett Pécelen vagyunk elérthetők, itt az irodában és a raktárunkban is lehet hozzánk jönni és akkor személyesen is tudtok vásárolni. Valamint, különböző viszonteladó partnereknél vagy áruházakban. Mint pld a BIJÓ áruházakban szintén elérhetők a termékek és ott is meg lehet vásárolni ezeket a vízszűrős kancsókat.

Mit jelent a Maunawai?

A Maunawai az egy hawaii szó és hawaii nyelven hegyi forrást jelent. Azért erről kapta a termék a nevét, mert ugye hegyi forrásokhoz hasonló vizet készít ízben, minőségben és összetételben is. A cégnek a tulajdonosa, illetve a Maunawai cég tulajdonosa, amikor kitalálta, hogy szeretne egy jó szűrő rendszert létrehozni. Akkor éppen Hawaiin volt és ott helyben látta ezeket a forrásokat. Akkor ott sokan mondták neki, hogy na gyere és igyál egy kis maunawait, mert hogy milyen csodálatos is ez a víz.

Tehát ő személyesen ott kóstolta meg először ezeket a forrásvizeket. Ez több mint 20 évvel ezelőtt történt egyébként.

Ott született meg benne ez az elképzelés, hogy ezt a hegyiforrás minőséget, ezt a forrásvizet. Ő szeretné elhozni Németországba és eljuttatni azt az emberek asztalára is. Ő akkoriban és azóta is Németországban él. Így eltervezte, hogy szeretné a német embereknek valahogy ezt megcsinálni, hogy elérhető legyen nekik is ez a víz.  Persze először saját magának szerette volna ezt létrehozni, ekkor kezdte el vizsgálni, hogy mi kell ahhoz, hogy ilyen forrásvizet tudjon ő magának csinálni és így került olyan cégekkel, olyan gyártókkal kapcsolatba, akik olyan típusú szűrőanyagokat gyártottak, aminek a kombinációjából létre tudta hozni azt, amire azt lehet mondani, hogy na akkor most ez egy maunawai víz.

Honnan tudjuk beszerezni ezeket az eszközöket?

Meg tudjátok rendelni a saját webáruházunkban a PIvíztiszítówebshop oldalon keresztül, illetve meg lehet vásárolni a BIJÓ áruházban Budapesten a Róbert Károly körúton, ott a polcon van a termék és azonnal elvihető. Többféle színváltozatban is kapható, van fehérben, zöldben és van egy nagyon szép óceán kék színben is, kinek melyik tetszik, melyik illik a konyhájához. A szűrőrendszer mindegyik termékben egyforma, mindegyik ugyanazt a minőségű vizet készíti.

Elmondható és igazán meggyőző érvek amellett, hogy ezeket a termékeket használjuk, és az általuk szűrt vizet igyuk.

Jót tesz a testnek a léleknek egyaránt és közben nem termelünk felesleges hulladékot. Mert ugye nagyon sok szemetet termelünk a konyhánkban a mindennapokban használt PET palackok által. Nálunk is van hulladék, mert ugye a szűrők egy műanyag házban vannak benne. Ezt jelenleg más technológiával nem tudjuk, illetve nem nagyon lehet kiváltani, hogy mibe tegyük a szűrőanyagot, illetve, hogy maga az egész szűrőrendszer hogyan működjön ebben a formában. Amit a környezetért tudunk tenni, az egyszer a csomagolás megoldása, amit már bemutattunk, hogy egy újrahasznosított környezetbarát csomagolásban van. Illetve, amit még tudunk tenni az, hogy ezeket a szűrőket amiről most folynak az egyeztetések folyamatosan központilag vissza fogjuk gyűjteni és szelektíven tudjuk majd ezeket kezelni, a hulladékok szétválogatását.

Azt gondolom, hogy így minimálisra csökkenthető az a környezeti lábnyom, amit adott esetben a Muanawai vízszűrő kancsónak a használatával okozunk.

Illetve mindenképpen azt szeretném, mivel nekem is van egy fiam és egy lányom, hogy az ő részükre egy tiszta környezetet tudjunk hátra hagyni a jövőben. Nyilván úgy is nevelem őket, hogy ők szintén erre törekedjenek, de én azt gondolom, ha ezt szelektíven vissza tudjuk gyűjteni.

Akkor ezzel tettünk egy nagy lépést a környezetvédelemért és remélem, hogy ebben az emberek is partnerek lesznek majd.

A pontos módját még nem tudom elmondani, hogy fog ez működni. Valószínűleg egyébként lesz egy ilyen opció a weboldalunkon, hogy szűrőcsere szállítás, vagy szűrőcsere szállításos mód. Ezesetben, ha valaki ezt a szállítási lehetőséget kéri, akkor a csereszűrő vásárlásakor a vásárló felé majd az lesz a kérésünk, hogy a használt szűrőt egy nejlonzacskóba, azt lezárva és így előkészítve várja a futárt. Amit egyébként előzőleg majd a weboldalakon, Facebook oldalunkon és a fórumokon is kommunikálunk – Amikor a futár megy hozzá az új szűrővel, akkor már csak egy mozdulattal kiveszi az új szűrőt. Átadja a használtat a futárnak, aki ezután hozza is vissza ide a mi telephelyünkre a használt szűrőt. Amit már mi fogunk szelektíven kiválogatni és így a használt műanyagokat újra fel tudjuk dolgozni és újrahasznosítani.

Mi a tapasztalat a sportolók körében?

A sport az egy kiemelt terület, hiszen valaki minél komolyabban sportol, annál nagyobb fizikai terhelésnek teszi ki a szervezetét. Ezért annál inkább fontos az, hogy milyen táplálékokat és milyen folyadékokat fogyaszt, illetve mivel támogatja magát a sportolást. Itt a versenysportban ki tudnám emelni például Knoch Viktort, aki olimpiai bajnok lett gyorskorcsolyában. Az ő edzőjük kiemelten odafigyel arra, hogy milyen tápanyagok és milyen folyadékok hogyan kerülnek a sportolói szervezetébe. Viktor például az egész felkészülési időszaka alatt pi vizet fogyasztott, pontosabban ezt a Maunawai pi vizet fogyasztotta.

Illetve, ő már régóta ezt a vizet fogyasztja, annakidején ők Németországból szerezték be az első készülékeiket. Tehát ez nekik már nagyon régóta rendelkezésükre állt.

Ő azt mondja a saját bevallása szerint, hogy a sportágában, mivel tizedmásodperceken múlik az, hogy valaki olimpiai bajnok legyen vagy sem. Így itt nagyon-nagyon fontos, hogy milyen vizet és milyen folyadékot és abból is mennyit iszik meg. De én azt tudom mondani a sportolástól függetlenül is, hogy minden embernek fontos az, hogy milyen az ember közérzete, hogy milyen az intenzitása napközben, hogy mennyi az energiája és mennyire fárad el a munkájában. Vagy hogy este fáradtan zuhan-e az ágyba vagy éppen csak egy jóleső kimerültséget érez, tehát nagyon nem mindegy a különbség. Nyilván én nem mondhatom azt, hogy a víztől, ha ezt a vizet issza valaki, akkor makkegészséges lesz és minden „Don’t Worry, Be Happy” de én azt gondolom, hogy nagymértékben hozzájárul az egészségünkhöz az, hogy ha egy jó minőségű pi vizet fogyasztunk. Az energiaszintünkhöz mindenféleképpen hozzájárul, illetve én nem hanyagolnám el a táplálkozást sem, ami egy óriási nagy szegmense az egészségünknek, illetve a fizikai testünknek.

A táplálkozás önmagában csak fél siker a megfelelő folyadék nélkül. Mert az összes emésztési és felszívódási folyamat, valamint kiválasztási folyamat vizes közegben zajlik, ehhez pedig elengedhetetlen a jó minőségű víz.

Koch Viktor olimpikon tapasztalatát a pi vízről ebben a videóban hallhatják:

 

Tetszett a cikkOszd meg ismerőseiddel is!

Oszd meg ezt egy barátoddal