Barion Pixel

Mit vizsgálnak a kútvízben a laboratóriumban?

A kútvizek rendszeres vizsgálata évente javasolt, különösen, ha a vizet ivási és ételkészítési célra használjuk vagy haszonnövények locsolására.

Fontos, hogy az üzemeltető tisztában legyen azzal, hogy milyen környező veszélyforrások szennyezhetik a kút vizét, amely egyúttal segít eldönteni, hogy milyen laboratóriumi vizsgálatokkal szükséges a víz minőségét ellenőrizni. A vízminőségi problémák egy része a helyszínen látvány, szag vagy íz alapján is sejthető (pl.: a víz vas és mangántartalma miatt megjelenő vörösesbarna csapadék), azonban a legtöbb problémára (pl.: mikrobiológiai szennyezés, nitrát, nitrit, peszticidek jelenléte) csak szakszerű laboratóriumi vizsgálatokkal deríthető fény.

(Az akkreditált laboratórium a Nemzeti Akkreditáló Hatóság honlapján (www.nah.gov.hu) címen kereshető.)

Az ívóvízben az alábbi paramétereket vizsgálják:

 

 

Forrás: Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Oszd meg ezt egy barátoddal